PORTAKAL

Washington
Orta erkenci bir çeşittir. Kasım sonu-ocak ayı ortalarında olgunlaşır. Partenokarp (kendi kendine döllenen) olması nedeniyle, şiddetli soğuk, sıcak ve kuru rüzgârlar önemli meyve dökümleri meydana getirebilir. Ülkemizin çok lezzetli, standart sofralık çeşitlerinden birisidir. Parent Washington Navel, Atwood, Fisher ve Thomson gibi tipleri mevcuttur.

Washington Navelina
Akdeniz Bölgesi'nde bilinen en eski göbekli portakal çeşididir. Göbekli portakallar grubunun temelini oluşturan bu çeşit, Brezilya'da doğal mutasyon sonucu ortaya çıkmıştır. 1945 yılında Kaliforniya'dan Antalya Narenciye İstasyonu'na getirilmiş ve Türkiye'ye buradan yayılmıştır. Ağaç tacı yuvarlak ve orta büyüklüktedir. Meyveler ağaç üzerinde düzgün bir dağılıma sahiptir. Verimlidir ve genellikle periyodisite göstermez. Meyve kabuğu, koyu portakal renginde, hafif pürüzlü, orta ince kalınlıktadır. Kabuk, meyve etine sıkı bağlıdır. Muhafaza ve taşımaya elverişli bir çeşittir. Meyveler, yuvarlak ve yuvarlağa yakın şekilde olup stil ucunda değişen büyüklükte bir göbek bulunur. Meyve eti portakal renginde, gevrek, aromalı ve lezzetli bir çeşittir. Genelde çekirdeksizdir. Ancak nadiren 1-2 çekirdeğe rastlanır.

Navelina
Kaliforniya orijinli Navel türü portakallardan biridir. Ağaçları güçlü bir yapı ve gelişme özelliğine sahiptir. Verimli bir çeşit olup Washington Navel'den iki hafta daha erkencidir. İspanya'da ekim ayı ortalarından itibaren olgunlaşır. Göbekli portakallar içerisinde en erkenci çeşittir. Meyveleri Washington Navel'den daha küçük ve oval şekillidir. İç olgunluğa, kabuk renginden önce ulaşır ve sarartma işlemi yapılmasında bir problem yoktur. Erken yaşlarda meyve yatar. Çekirdeksizdir. İspanya'da yaygın olarak üretilmektedir. Avustralya ve Arjantin'de üretimi artmaktadır. Ülkemize İspanya'dan getirilmiş olan bu çeşitte henüz adaptasyon çalışmaları tamamlanmamıştır.

Cara Cara(Kanlı Washington)
Kanlı portakal olarak kabul edilmeyen fakat meyve eti Star Ruby'nin meyve eti kadar kırmızı olan bu çeşit, göbekli bir portakaldır. Meyveler, diğer göbekli portakal çeşitlerinden daha küçüktür. Kabuk kalınlığı diğer göbekli portakal çeşitlerinden daha incedir. Ağacı oldukça verimli olan Cara Cara, sofralık tüketimde tercih edilen bir çeşittir. Bunun nedeni, yeme kalitesinin yüksek olması ve meyve içi renginin koyu olmasıdır.

Valencia
Sezonun sonlara doğru yaklaştığı Şubat – Mart aylarında hasat edilen Valencia, turuncu renkte olan pürüzlü kabuğu ve basık yuvarlak şekliyle bilinir. Ortalama ağırlığı 160 gram'dır. Güçlü bir aroması vardır ve lezzet açısından da zengindir. Ağaç üzerinde oldukça uzun süre kalabilen Valencia, hem sofra tüketimi hem de sanayi kullanımı için tercih edilen bir çeşittir.

Yafa
İsrail'de Beledy olarak isimlendirilen bir yerli portakaldan doğal mutasyon ile oluşmuş bir çeşittir. Meyve kabuğu sarı-portakal renginde ve pürüzlüdür. Ekolojiye bağlı olarak kabuk kalınlığı değişebilir. Meyvenin sap tarafındaki kabuk kısmı daha kalındır. Kabuğun meyve etine bağlılığı orta derecededir. Uygun ekolojik koşullarda çok üstün tat ve aromalı, sulu gevrek meyve etli, dilim zarları ince meyveler verir. Sofralık standart bir çeşittir. Muhafaza ve taşımaya elverişlidir. Meyve şekli hafif oval ile oval arasında değişir (Az çekirdeklidir (2-3 adet). Çok verimli fakat periyodisiteye eğimlidir. Meyveler ağaç üzerinde bir örnek dağılım gösterir. Ağacı iri ve piramidal taç oluşturur. Budamaya karşı oldukça duyarlılık gösterir. Orta mevsim portakalıdır. Ocak sonu - şubat ortalarında olgunlaşır. Genellikle İsrail, Kıbrıs ve Türkiye'de Mersin yöresinde üretimi yapılmaktadır. Üstün kaliteli sofralık bir çeşit olmasına rağmen, periyodisite göstermesi, kaliteli meyve elde edilmesinde ekoloji seçici oluşu gibi olumsuz özelliklerinden dolayı, Navel grubu portakallar karşısında önemini kaybetmektedir.

Kanlı Portakal
Kabuk rengi kırmızı çilli, meyvesi kırmızı ve pembemsidir. İtalya Sicilya kökenli olduğu bilinir.  Moro portakalı olarak da adlandırılan bu tür sadece Şubat ayının başlarında kısa bir dönem temin edilebilir.