LİMON

Meyer
Almula'nın sezon içinde hasat ettiği ilk narenciye ürünü olan Meyer'in kabuğu portakal rengini andıran sarı bir renge sahiptir. Meyve şekli yuvarlak ve kabuk pürüzsüzdür. Koyu sarı meyve eti ve suyu olan Meyer'de, her meyvede yaklaşık 10 tane çekirdek bulunur. Şekerli bir tada sahiptir ve asit oranı diğer limonlara göre çok düşüktür. Meyve ağırlığı ortalama 120 gram'dır.

Lime
Limondan çok daha farklı bir kategoriye ait olan lime, son yıllarda ülkemizde de oldukça ilgi görmeye başlamıştır. Yeşil kabuk eti ve ufak hacmi bazı kişilere hitap etmese de, aromasıyla hiçbir limonun yerini dolduramayacağı çok özel bir ürün olarak tüketiciler tarafından bilinmektedir. Lime ağaçları soğuk zararına karşı çok hassas oldukları için, üretimi Türkiye içinde çok fazla yapılmamaktadır. Bu nedenle, özel bir ürün olarak kabul edilen Lime, yüksek fiyatlara alıcı bulmaktadır.

Enterdonat
En erkenci bir tür olan Enterdonat, dünyada en çok Türkiye' nin Doğu Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilmektedir. Dünyanın en fazla Enterdonat üreten ülkesi 450.000 ton ile Türkiye' dir. Meyvesi büyük, uzun ve silindirik biçimindedir. Meyvenin en belirgin özelliği, meme başının yana yatık olmasıdır. Meyve kabuğu, düzgün, açık yeşil renkli ve parlaktır. Çekirdek sayısı az olan meyvenin eti, yeşilimsi sarı renktedir. Erkenci bir tür olduğu için depolamaya elverişli değildir. Ağaçları orta kuvvetli ve dikensize yakındır. Periyodisiteye eğilimi vardır. İhracat dönemi; Eylül-Ekim-Kasım-Aralık aylarıdır.Hasada, meyvelerin %30'u sarı düzeyine ulaşıldığı zaman başlanır ve dış pazardaki taze limon boşluğunu doldurur; bu nedenle Türkiye' nin limon ihracatında önemli bir payı vardır. Uçkurutan hastalığına oransal olarak dayanıklıdır. Meyveler olgunlaştıktan sonra ağaç üzerinde uzun süre bekletilirse irileşir ve pazar değerini yitirir. Dikim alanlarındaki artış hızı son yıllarda azalmıştır.

Lamas
Bu çeşit, ekoloji seçici olduğunda Türkiye'nin Akdeniz Bölgesindeki Mersin ilinin batısında (Erdemli-Silifke) özel bir bölgede yetiştirilebilmektedir. Meyvesi orta büyüklükte, silindirik, boyun halkalı ve belirgin memelidir. Meyve kabuğu sarı renkli üstün tat ve kokuya sahip sulu bir limon cinsidir, düzgün ve parlaktır. Lamas, uygun koşullarda dokuz ay süreyle depolanabilmektedir. Türkiye'de üretilen en kaliteli limon çeşididir. Ağacı pek yüksek boylu, kuvvetli büyür, dal sistemi oldukça sık, çok verimlidir. Orta mevsim çeşididir. Hasada kasım ayında başlanır. Ekoloji dışına çıkarıldığında kalite önemli ölçüde düşer. Uçkurutan hastalığına duyarlıdır. Depolamaya elverişlidir.

Kütdiken
Türkiye' de üretilen en eski limon çeşidi olup üretimi ve depolaması en fazla yapılan bir çeşittir. Çok üstün meyve kalitesine sahiptir. Meyve kabuğu düzgün, parlak, meyve etine sıkı bağlı, yeşil sarı veya limon sarısı renktedir. Meme kısmı fazla gelişmemiştir. Meyve elips şeklindedir. Çekirdeklidir. Bol sulu ve yüksek asitlidir. Yüksek verimlidir ve düzenli meyve verir. Ağaçları orta kuvvette büyür. Meyvelerin ağaç üzerinde dağılımı düzgündür. Orta mevsim çeşididir. Depolamaya uygun olduğu için kasım ayından şubat ayına kadar hasat edilebilir. Uygun koşullarda hasat edilen, paketlenen ve depolanan bu çeşit 9 ay süre ile muhafaza edilebilir. Ancak uçkurutan hastalığına hassastır. Daha çok İçel ve Hatay illerinde yetiştirilir. Ürgüp ve Göreme' nin doğal kaya mağaralarında depolandığı için yatak limonu adını alır.

Kızıl Limon
Akdeniz Bölgesi'nde Finike yöresine has lokal bir limon çeşididir. Yaz aylarında hasat edilir.

Beyaz Limon (Kokulu Limon)
Akdeniz Bölgesi'nde Finike yöresine has lokal bir limon çeşididir. Yaz aylarında hasat edilir. Beyaz limon (kokulu limon) ilginç bir özelliğiyle dikkat çekiyor. Geçen yılın meyvesi ile bu yılın meyvesini aynı ağaçta barındırabiliyor.