MANDALİNA

W. Murcot
Meyve kabuğu kırmızımsı turuncu, iç kısmı parlak turuncu renktedir. Geçici bir mandalin türüdür (Şubat-Mart döneminde olgunlaşır). Kendine has bir aroması vardır ve mayhoş  bir çeşittir.

Okitsu
Okitsu, miyagawa satsuma çeşidinden kontrollü melezleme sonucunda elde edilmiştir. Japonya'da en yaygın ikinci satsuma çeşididir. Son yıllarda İspanya'da da yetiştiriciliği yayılmaya başlamıştır. Ülkemiz için yeni çeşitlerden biridir. Ağaçları güçlüdür. Genç ve güçlü dalları dikenlere sahiptir. Bu çeşit, erkenciliği, iri meyve yapısı ve erken meyveye yatması nedeniyle 1996 yılından itibaren Doğu Akdeniz Bölgesinde yaygınlık göstermeye başlamıştır. Satsuma grubu içerisinde dikene sahip tek çeşittir. Meyveleri oldukça büyük ve yassıdır. Meyve eti koyu-portakal renginde, tatlı, asit oranı düşük ve lezzetlidir. Meyvenin olgunlaşma zamanı eylül sonu ekim aylarıdır, periyodisiteye eğilimi azdır. Depolamaya elverişlidir. Son yıllarda İspanya'da Clausellina'ya olan ilgi azaldığından Okitsu'nun dikimleri artmıştır. Arjantin ve Uruguay'da da en popüler çeşitlerden biridir.

Nova
Meyve kabuğu pürüzlü ve kalın, rengi açık turuncu olan bu mandalina çeşidi, birçok üretici ve pazarlamacı için ideal bir üründür. Meyve kabuğunun ete çok sıkı şekilde bağlı olmasına ve soyulmasının zorluğuna rağmen, Nova tat ve aroma bakımından birçok mandalinadan çok daha farklıdır. Dilimleri kolaylıkla ayrılabilen, sulu ve yemesi keyifli bir mandalina olan Nova, depolama koşullarında da başarılı bir performans sergilemektedir. Meyve ağırlığı ortalama 170 gram'dır. Kasım ayında hasadı başlayan bu çeşidin kesimi Aralık ayına bırakıldığı zaman, meyve çok daha tatlı bir aromaya sahip olur.

Satsuma
Satsuma, tüketiciler tarafından "Rize Mandalinası" olarak da bilinen bir mandalina çeşididir. Kolay soyulan ve yenmesi keyifli bir mandalina türü olan Satsuma, koyu turuncu renkte bir kabuğa sahiptir. Ekim ayı ortalarında hasadı başlayan Satsuma, Aralık ayına kadar tüketicilere sunulur. Ağaç üzerinde uzun süre kaldığı zaman kabukta puflaşma meydana gelir. Her ne kadar kabuğu ince ve hassas olsa da, Satsuma depolama koşullarında oldukça iyi bir performans gösterir. Meyve ağırlığı ortalama 100 gram'dır. Tat ve aroma olarak birçok tüketiciye hitap eden bu çeşit, hem yurt içinde hem de yurt dışı pazarlarında önemli bir değere sahiptir.

Minneola
Literatürde mandalina olarak değil de, mandalina ve greyfurt melezi olan "tangelo" türü olarak geçen Minneola, şekli nedeniyle diğer mandalinalar arasından kolaylıkla sıyrılır. Armut şeklinde bir ampule benzeyen Minneola'nın kabuğu pürüzsüzdür ve kabuk rengi koyu kırmızıdır. Sağlam bir meyve olan Minneola, kalitesini kaybetmeden uzun süre depolanabilir. Meyve eti turuncu bir renge sahiptir ve oldukça suludur. Nova ve Orlando gibi çeşitlere nispeten soyulması daha kolaydır. Sezonun ilerlediği Ocak – Şubat aylarında hasadı yapılır. Meyve ağırlığı ortalama 100 gram'dır.

Fremont
Meyve kabuğu parlak, pürüzsüz ve rengi koyu kırmızıdır. Meyve eti de koyu portakal renginde ve yumuşaktır. Bu üstün özellikleri nedeniyle, Fremont ihracat için sezon boyunca sabırsızlıkla beklenen ürünlerden bir tanesidir. Zor soyulan bir mandalina olan Fremont ayrıca çok da çekirdekli bir çeşittir. Fakat albenisi nedeniyle birçok market ve tüketici tarafından tercih edilir. Hasat zamanını geçirmesine rağmen ağaç üzerine kalitesini hiç kaybetmeden aylarca kalabilir. Oldukça şekerli bir aromaya sahiptir. Adana – Mersin bölgelerinde üretimi oldukça popülerdir. Meyve ağırlığı ortalama 70 gram'dır ve Aralık ayında hasat edilebilir.

Robinson
Robinson, klemantin mandalinası ile Orlanda tangelosunun melezidir. ABD'den 1967 ve 1973 yıllarında yapılan introdüksiyonlarla Türkiye'ye girmiştir. Ağaçların dalları dikensiz, kırılmalara eğilimli, yaprakları mızrak biçiminde ve geniştir. Meyveler sapa bağlandığı noktada ufak bir boyuna sahiptir. Meyve kabuğu ince, pürüzsüz, meyve etine sıkı bağlı olmasına karşın, kolay soyulabilmektedir. Taşıma ve depolamaya elverişlidir. Çekirdek miktarı tozlayıcıya göre değişkenlik gösterir. Puflaşmaya eğilimi azdır. Verimli bir çeşit olup periyodisiteye eğilimi çok azdır. Düzenli meyve verir. Erkenci bir çeşittir. Meyveler kasım - aralık ayında olgunlaşır ve ağaç üzerinde uzun süre kalabilir. Dökümlere dayanıklıdır. Türkiye'de hızlı gelişmesi beklenen bir çeşittir.

Yerli Mandalina
Yerli mandalina Türkiye'ye 20. yüzyılın başlarında Doğu Ege Adaları ile Filistin'den geldiği sanılmaktadır. Meyve kabuğu sarı-portakal renginde ve hafif pürüzlüdür. Kabuk üzerinde sap kısmında hafif oluklar bulunur. Kabuk meyve etine hafif bağlıdır. Meyveler çabuk puflaşır, depolama ve taşımaya elverişli değildir. Meyveleri yuvarlak basık şekildedir. Meyve eti sarı-portakal renginde, sulu, kendine has güzel aromalı, lezzetli ve yüksek kalitelidir. Meyvede çok çekirdek bulunması sofralık değerini düşürmektedir. Çok verimli olmasına karşılık, mutlak periyodisite gösterir. Oldukça sık dallı ve söğüt yapraklıdır. Düşük sıcaklıklara ve güneş yanığına duyarlıdır. Orta mevsim çeşidi olup genelde aralık sonu ocak ayında olgunlaşır. Olgunlaşma sonrası dökümlere son derece duyarlıdır. Daha çok Bodrum ve çevresinde yetiştirilmektedir.

Bodrum Mandalinası
Bodrum yöresine özgü, çekirdekli, hoş kokulu ve orijinal aromalı bir mandalina çeşididir.