Chandler
Salkımda meyveler 1-4'lü olup, kabuk ince, az pürüzlü, oval şekilli bir çeşittir. Meyve ağırlığı 13 gr., iç oranı % 49-52'dir.
Yağ oranı % 70, protein oranı % 23 olup, kabuktan ayrılması kolaydır. iç ağırlığı 6,5-7 gr. Kuru ve taze ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir.
Aynı ekolojide Bilecik çeşidinden 1 hafta, Yalova-4 çeşidinden 3 hafta sonra çiçeklenir. Geçit kuşağına kadar olan bölgelerde ilkbahar donlarını atlatabilen bir çeşittir.
Tomurcuklarda verim %85-90'dır. Çok verimlidir. iç beyazlık oran› %90-100 dür. Orta kuvvette büyür, yarı dik gelişir 8x8 dikime uygundur.
Geç yapraklandığı için bakteriyel yanıklıktan etkilenmez. Tozlayıcısı Scharsch-franquette’dir
Fernor
Franguetta X Lara melezidir. Geç çiçeklenen Fransız orjinli bir çeşittir. Kesinlikle ilkbahar geç donlarının problem olduğu ekolojilere tavsiye edilmelidir.
Fernette ile tozlanır. Verimli bir çeşittir.
Fernette
Franguetta X Lara melezidir.Fransız orjinli verimli bir çeşittir. Geç çiçeklenir. Fernor ile tozlanır. Karasal iklimin hakim olduğu ekolojilere tavsiye edilmelidir.
Şebin
Sık dallı, yayvan bir taç gelişmesi gösterir. Kıyı bölgeleri hariç, ceviz yetişen tüm yörelerde yetişir.
Özellikle geç donların görüldüğü yörelere tavsiye edilir. Kaliteli ve çok verimlidir. Meyve salkımı 2-4'lü olup, %35 oranında yan dallarda meyve oluşur.
Oval bir meyve yapısına sahiptir. İnce kabuklu, kabuktan kolay ayrılır. İçi dolgun, tane ağırlığı 12 gram, iç oranı %63, yağ oranı %67,
protein %17 olup, çiçekleri (homoganaus) kendine verimlidir. 5 yaşındaki bir ağacın ortalama verimi 7-8 kg'dır.
Eylül ayı sonlarında hasat edilir. Tozlayıcıları; Bilecik ve KR-2 (Y-1) çeşitleridir.
Bilecik
Dik, yayvan ve kuvvetli bir taç gelişmesi gösterir. Kıyı bölgeler hariç, tüm bölgelerde yetiştirilir. Özellikle geç donların görüldüğü yörelerde yetiştirilmesi tavsiye edilir.
Meyve salkımı 2-3'lü oluşur. %30 yan dallarda meyve yapar. İnce kabuklu, içi dolgun, kabuktan kolay ayrılır. Tane ağırlığı 13 gram, iç oranı %53, yağ oranı %68, protein oranı %18'dir.
Kuru ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir. 5 yaşındaki bir ağacın ortalama verimi 6-7 kg'dır. Eylül ayı sonlarında hasat edilir. Tozlayıcıları; Şebin, Yalova-3 ve KR-2 (Y-1) çeşitleridir.
Yalova 1
Ağacı yayvan ve kuvvetli bir taç gelişmesine sahiptir. Salkımda meyveler 1-2'li olup, kabuk orta kalınlıkta, az pürüzlü, oval şekilli bir çeşittir.
Meyve ağırlığı 17 gram, iç oranı %50'dir. Yağ oranı %70, protein oranı %23 olup, kabuktan ayrılması kolaydır.
Kıyı bölgeler hariç (deniz etkisine açık olan yöreler) ceviz yetişen bütün bölgelerde yetiştirilir. Nisan ayının başında yapraklanır.
Geç donların görülmediği yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Kuru ve taze ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir. 5 yaşındaki bir ağacın ortalama verimi 3-4 kg'dır.
Eylül ayının ortalarında hasat edilir. Tozlayıcıları; Yalova-4, Kaplan-86 ve Şebin çeşitleridir.
Yalova 3
Dik, yayvan dallı olup, orta kuvvetli bir taç gelişimi gösterir. Salkımda meyveler 2-3'lü oluşur. İnce kabuklu ve ovalimsi bir meyve şekline sahiptir. Meyve ağırlığı 13 gram, iç randımanı %53'tür.
Yağ oranı %69, protein oranı %21 olup, kuru ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir. Kabuktan ayrılması çok kolaydır. 5 yaşındaki bir ağacın ortalama verimi 5-6 kg'dır.
Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetiştirilir. Eylül ayı sonlarında hasat edilir. Tozlayıcıları; Yalova-1, Bilecik ve Tokat-1 (60TU-1) çeşitleridir.
Yalova 4
Yayvan, dik dallı ağacı orta kuvvette gelişme gösterir. Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişebilir. Erken çiçeklenir. Geç donların görülmediği yörelerde yetiştirilmesi tavsiye edilir.
Meyveler 2-5'li oluşur. Meyve içi dolgun olup, kabuktan kolay ayrılır. Tane ağırlığı 13 gram, iç oranı %52, yağ oranı %69, protein oranı %17'dir. Kuru ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir.
5 yaşındaki bir ağacın ortalama verimi 5-6 kg'dır. Eylül ayı sonlarında hasat edilir. Tozlayıcıları;Yalova-1 ve Kaplan-86 çeşitleridir.
Pedro
Gelişimi küçük olan bu ceviz türü budamadan hoşlanır. Aşırı sıcakları sevmez, susuzluğa karşı dirençsizdir,Yan dallarda meyve verme oranı yüksektir.
Uzun bir çiçeklenme dönemi olduğundan tozlayıcı olarak da kullanılır.